What have I done to deserve this?

Geplaatst in Songs

De 16de januari 1988 werd in Amerika de zesde nummer één van George Michael op single uitgebracht Father Figure.  Jammer voor The Pet Shop Boys die iets voordien waren gaan aankloppen bij Dusty Springfield om samen met hen What have I done to deserve this? in te blikken. Michael zorgde ervoor dat ze twee weken na mekaar op twee mochten staan glunderen in de Amerikaanse charts, maar hoger dan dat geraakten ze niet. Vreemd genoeg zat er in hun thuisland in de Britse top veertig ook geen eerste plaats in, wat The Pet Shop Boys, maar dan zonder de hulp van Dusty, wel gelukt was met de singles West End Girls en It’s a sin. In de Belgische Top 30 hielden ze de 12de september van dat jaar halt op de vijfde plaats. In de Nederlandse Top 40 zat er een  tweede plaats in.

Neil Tennant en Chris Lowe vormden een unieke combinatie in de loop van die Britse jaren 80. Ze wisten als de besten hoe ze met synthesizers moesten omspringen, klonken uniek genoeg om van bij de eerste noot herkend te worden en schudden ook nog eens opvallende teksten uit hun mouw. Toch vonden ze toen ze aan hun album “Actually” bezig waren, dat ze een stem tekortkwamen voor hun song What have I done to deserve this?  Ze hadden dit nummer al drie jaar eerder geschreven samen met Allee Willis als een duet. Allee kende de knepen van het vak, want ze schreef ook September en Boogie wonderland voor Earth, Wind & Fire en Neutron dance voor The Pointer Sisters.

Over de tekst van What have I done to deserve this? zei ze in een interview: “Someone who’s in this relationship that they know they shouldn’t be in. It’s this dysfunctional relationship, and they don’t have the strength to get out. And “what have I, what have I, what have I done to deserve this?”. There’s a real sense that they shouldn’t be there, but they’re basically a slave to this obsessive love. It’s one of the few songs of mine that is about that but doesn’t turn itself around and go. “I’m leaving here, screw you, go make someone else miserable.” Usually I don’t just leave it at what have I done to deserve this, but it felt right for the group, so that’s what it was.” Toen ze dat nummer schreven hadden ze Dusty Springfield in gedachten, maar het duurde wat om haar te lokaliseren, want haar hoogtijdagen in de hitlijsten waren allang voorbij, en vooral om haar ervan te overtuigen dit nummer ook daadwerkelijk in te zingen.

Allee Willis kende Dusty al een tijdje omdat ze voor haar een aantal songs had geschreven, maar ze wist dat het niet gemakkelijk zou zijn Dusty te overtuigen samen te werken. Dusty kende The Pet Shop Boys van hun albums. Niet persoonlijk dus, maar wel omdat West End Girls een van haar lievelingsplaten was. Maar ze zat toch met een pak vragen toen ze hun verzoek om medewerking via haar manager te horen kreeg: who’s that?, what is that?, who are they?. Ze zou en moest het kleinste detail weten vooraleer ze aan die klus wou beginnen. Dusty had meteen door nadat ze de demoband had beluisterd dat hun genres sterk van elkaar verschilden. Ze wou koste wat het kost weten wat Neil en Chris precies van haar verlangden. Ze nodigden op hun beurt Dusty in Londen uit en ook toen wist ze nog niet meteen hoe de vork precies aan de steel moest zitten. Pas na een aftastende gespreksronde werd stilaan duidelijk hoe de opname moest klinken. Uiteindelijk bleek alles vrij simpel te worden, heel relaxed. Het enige dat Dusty moest doen, was de zin “since you’ve been away, I’ve been hanging around” zingen op een manier waarop ze altijd gezongen had. Producer Julian Mendelsohn zal nooit vergeten hoeveel tijd Dusty in die opname stak. Uiteindelijk hadden ze twintig pogingen nodig vooraleer iedereen tevreden was.

What have I done to deserve this? belandt ook op de nieuwste elpee “Actually”van The Pet Shop Boys, hun tweede studioalbum voor het EMI -label. Er werkten zomaar liefst vijf producers aan mee: Andy Richards, Julian Mendelsohn, Stephen Hague, David Jacob en Shep Pettibone. Het album wordt gevuld met nummers die The Pet Shop Boys al geschreven hadden alvorens ze doorbraken met West End Girls. Er worden nadien met wisselend succes nog enkele singles uit het album gereleaset: It’s a sin, Rent dat door Liza Minnelli zal gecoverd worden en Heart.

De 10de augustus 1987 wordt What have I done to deserve this? op single uitgebracht op het Parlophone-label. In Amerika zit er een nummer 1-hit in, in Engeland wordt ze van de eerste plaats geweerd door Rick Astley die daar dominant staat te wezen met Never gonna give you up. Voor Dusty Springfield betekent What have I done to deserve this? een heuse comeback. Haar laatste grote hit Son of a preacher man dateerde al van bijna twintig jaar geleden. Ze was nadien  beetje aan lagerwal geraakt. Ze voelde zich niet zo goed in haar vel. Uit dank voor haar comeback en omdat het goed klikte vroeg Dusty aan Neil Tennant en Chris Lowe of ze haar comebackalbum “Reputation” wilden producen. Uiteraard aanvaardden de heren die opdracht met veel enthousiasme. Neil en Chris nodigden ook producers Julian Mendelsohn, Dan Hartman, Andy Richards en Paul Staveley O’Duffy uit. The Pet Shop Boys leverden niet alleen productionele bijstand, maar schreven ook nog twee hits voor Dusty die op dit album belandden Nothing has been proved dat ze schreven voor de soundtrack van de film “Scandal”, over het Profumo-schandaal uit 1963, met in de hoofdrol John Hurt en In Private dat vooral in de Amerikaanse discotheken een enorme hit werd. De single staat de 6de januari 1990 in onze Belgische Top 30 op twee genoteerd. Liliane Saint-Pierre maakt er een Nederlandstalige versie van die ze samen met Marie Boduin schrijft Ik wil alles met je doen. Die singleversie staat de 8ste juni 1996 op twee in de Vlaamse Top Tien.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2015 Daisy Lane & Marc Brillouet