When the going gets tough the tough get going

Geplaatst in Songs

Als je in Trinidad bent geboren dan weet je als geen ander hoe je carnaval moet vieren, want dat is daar een hoogdag. Dat feestvieren en die blije muziek zat er bij Leslie Charles, alias Billy Ocean (geboren de 21ste januari 1950) diep ingeworteld als hij op zijn zesde naar Londen verhuist. Een wereld van verschil, vooral omdat hij daar samen met zijn ouders en zijn vijf broers en zussen in een armoedige buurt terechtkwam.   Ondanks die doffe ellende, bleef Leslie glimlachen omdat hij voelde dat er een dag zou komen dat hij succes zou oogsten, dat hij beroemd zou worden, want als er iets vaststond dan wel het feit dat hij zanger zou worden. Maar je weet hoe dat gaat, als je iets in die richting wilt ondernemen zijn je ouders er vaak tegen, dus ook de zorgzame meneer en mevrouw Charles. Om enigszins aan de wens van hun zoon tegemoet te komen, gingen pa en ma akkoord op voorwaarde dat Leslie een stiel zou aanleren en alleen in zijn vrije tijd zou zingen. Maar ja, welke stiel lag hem het best? Hij begon schoorvoetend als kleermaker, maar dat lag hem niet en pa en ma zagen ook wel in dat hun zoon zijn hart aan de muziek verpand had. Dan maar toegeven en uiteindelijk gaat Billy zich fulltime met zijn muziek bezighouden. Omdat hij zich muzikaal nog niet echt een eigen stijl had aangemeten, trad hij hier en daar op onder telkens een andere naam. De ene keer heette hij Big Ben, dan weer Sam Spade en soms noemde hij zichzelf Joshua. What’s in a name, zei Shakespeare ooit en zo leek het ook. Gebaseerd op een voetbalploeg in Trinidad koos hij uiteindelijk voor de artiestennaam Billy Ocean. Hij durfde het aan een eerste single op te nemen Scorched earth, maar het was nog wachten op de definitieve doorbraak en die komt er wanneer hij in 1976 Love really hurts without you uitbrengt. In de lente van dat jaar in de Top 30 in Vlaanderen een toptienhit. In Nederland houdt hij halt op plaats elf. Hij mag een Europese hit op zijn actief schrijven, gevolgd door meevallers als Red light spells danger en Are you ready die het nog behoorlijk doen, maar nadien wordt het plots stil rond Billy tot hij in 1984 een platendeal sluit bij Jive Records en dan gaat de bal pas echt aan het rollen, vooral dankzij zijn samenwerking met producer Keith Diamond met wie hij in de “Battery Studio” in Londen zijn vijfde langspeler “Suddenly” opneemt, goed voor zomaar liefst drie vette hitsingles European QueenLoverboy én SuddenlyEuropean Queen wordt iets nadien bewerkt en opnieuw uitgebracht als Caribbean Queen en dan gaan ook de Amerikanen door de knieën. Het wordt daar zelfs een nummer één.

Wanneer in 1987 de film “The Jewel of the Nile” wordt opgenomen met in de hoofdrollen Danny DeVito, Michael Douglas en Kathleen Turner wordt aan het productieteam rond Billy Ocean gevraagd het thema van de film voor hun rekening te nemen. Ze komen voor de dag met When the going gets tough the tough get goingeen song geschreven door Robert John Lange, Billy Ocean, Wayne Brathwaite en Barry Eastmond. When the going gets tough is een uitspraak die op naam staat van Joseph P. Kennedy, vader van John Fitzgerald, toen die nog ambassadeur was in Engeland. Billy kwam op die idee wanneer Joan en Jack in de film over hun toekomst discussiëren en Joan tegen Jack zegt: “When the going gets tough, the tough well, I don’t know what the tough do.”

“The Jewel of the Nile” werd gedraaid in een regie van Lewis Teague als een vervolg op de succesvolle prent “Romancing the stone” met dezelfde cast in de hoofdrollen. In Nederland staat When the going gets tough the tough get going vijf weken na mekaar op één, in Vlaanderen bij de start van 1986 ook al helemaal bovenin. De Britten zijn  er even tuk op als wij en waarderen het nummer idem dito, al doen de Amerikanen niet echt mee voor het volle pond, want daar moet Billy Ocean zich tevredenstellen met een 2de plaats in de Top 100.

When the going gets tough the tough get going staat ook op het album “Love Zone” dat Billy in 1986 op het Jive-label uitbrengt met naast de titelsong ook de nummers There’ll be sad songs en Bitter sweet.

Billy Ocean schreef ook diverse songs voor andere collega’s, onder meer Are you ready? voor La Toya Jackson, Love is voor Randy Crawford en Waiting for you voor Boyzone.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2015 Daisy Lane & Marc Brillouet