When the rain begins to fall

Geplaatst in Songs

Elke liefhebber van oldies kent vast en zeker de hit I will follow him, een succes in de jaren zestig voor de Amerikaanse zangeres Little Peggy March. Toen ze wat ouder werd, week ze uit naar Duitsland waar ze als Peggy March behoorlijk wat hits scoorde. Intussen had ze ontdekt dat ze ook liedjes en hits kon schrijven. Voor Audrey Landers schreef ze Manuel goodbye en ze tekende mee voor When the rain begins to fall.

Peggy had in Duitsland producer Jack White leren kennen die in zijn platenstal een aantal Amerikaanse acteurs had opgenomen die ook bleken te kunnen zingen. Bekend van “Baywatch” en “Knight Rider” was er David Hasselhoff en Audrey Landers populair geworden dankzij de tv-serie “Dallas”. Jack White werd als Horst Nussbaum de 2de september 1940 in Keulen geboren. Wat velen vergeten zijn, is dat Horst een uitstekend voetballer was die zijn sportloopbaan bij Victoria Köln begon en nadien verkocht werd aan FK Pirmasens. In 1965 belandt hij bij PSV. In 1966 houdt hij het voetballen voor bekeken, meet zich de artiestennaam Jack White aan en gaat optreden als zanger en deejay. Hij ontdekt dat hij talent heeft om platen te produceren en richt Jack White Productions op! Hij ziet zijn kans schoon internationaal door te breken wanneer hij de hits Gloria en Self Control voor Laura Branigan mag produceren. Zijn manier van platen produceren wordt Eurodisco-stijl genoemd net zoals die van Giorgio Moroder en Frank Farian. Van 1983 tot 1987 neemt hij Audrey Landers onder zijn hoede. Met David Hasselhoff neemt hij albums op zoals “Looking for freedom” en “Crazy for you”. Nadien gaat White ook samenwerken met Engelbert Humperdinck, Al Martino, Barry Manilow en Paul Anka.

In zijn platenstal zit in de jaren tachtig eveneens Pia Zadora (echte naam Pia Schipani, geboren in Hoboken, New Jersey), in die tijd gehuwd met de steenrijke zakenman Meshulam Riklis. Zij was 23 toen ze huwden, hij 54. Zij blijven gehuwd van 1977 tot en met 1993. Het kindvrouwtje moest en zou door manlief verwend worden. Pia trad op in diverse films, eerder B-films waarvoor ze vaak “Golden Raspberry Awards” kreeg, een jaarlijkse onderscheiding voor slechtste acteerprestaties. In 1984 mag Pia Zadora de hoofdrol vertolken in de film “Voyage of the rock aliens” in een regie van James Fargo en Bob Giraldi. Jack White schrijft de muziek. Een van de songs in de film is When the rain begins to fall die Jack White samen met Mark Spiro en Peggy March schreef. De film zelf werd een flop, maar niet When the rain begins to fall dat de 25ste oktober 1984 op het Arista-label op 45 toeren werd uitgebracht met op de B-kant Follow my heartbeatVoor de opname wordt Pia Zadora gekoppeld aan de oudere broer van Michael Jackson, Jermaine, een van de leden van The Jacksons die in 1973 zijn eerste solohit scoorde met Daddy’s homeJermaine was gehuwd met de dochter van Berry Gordy Jr., platenbaas van Motown Records. Toen The Jacksons in 1976 Motown verlieten om voor Epic te gaan opnemen, kon Jermaine niet anders dan het label van zijn schoonvader trouw blijven. In 1980 scoort hij een grote hit met het door Stevie Wonder geschreven Let’s get seriousVier jaar later scoort hij opnieuw een dikke hit met Sweetest sweetest.

Iets later wordt hij dus door Jack White gevraagd om mee te zingen met Pia Zadora in When the rain begins to fall dat de 1ste december 1984 op één staat in de Nederlandse Top 40 en daar vier weken zal blijven standhouden. De 27ste oktober van dat jaar staan beiden ook bovenaan de Belgische Top 30. In Engeland is het een stevige flop, want daar geraken Pia en Jermaine in de Top 40 niet hoger dan plaats achtenzestig. Ook Amerika heeft niet echt oren naar deze single, want een achtenvijftigste plaats kan je bezwaarlijk een hit noemen.

When the rain begins to fall scoort wel erg goed in Oostenrijk, Frankrijk waar er een nummer één in zit, net zoals in Duitsland en Zwitserland. In Frankrijk wordt de single met platina bekroond, in Duitsland met goud. Er duiken later ook diverse covers op, onder meer in 1998 door Pappa Bear featuring Van der Toorn. Costa Cordalis neemt samen met Lena Valaitis een Duitse versie op Wenn der Regen auf uns fälltVoor haar album “Always and forever” dat in 2010 op de markt kwam, zong Peggy March een eigen versie in samen met Andreas Zaron.

When the rain begins to fall vinden we terug op het album “Jermaine Jackson” dat door Jermaine de 14de april 1984 wordt uitgebracht op het Arista-label.

Pia Zadora zal na 1984 nog tweemaal in de Belgische Top 30 staan en wel een jaar later met Let’s dance tonight en Little bit of heaven. Jermaine Jackson scoort bij ons in 1985 nog een nummer één met Do what you do en staat het jaar nadien opnieuw in de Top 30, deze keer op veertien met Lonely won’t leave me alone.

Anno 2018 brengt Pia Zadora het album “All or nothing at all” op de markt met daarop, naast de titelsong, onder meer Cry me a river, een klassieker van Julie London. Pia neemt deze diva uit de jaren vijftig als haar grote voorbeeld en heeft rond haar een nightclubachtige act opgebouwd.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2014 Daisy Lane & Marc Brillouet