White Christmas

Geplaatst in Songs

Niet één kerstliedje geeft de sfeer van Kerstmis zo geweldig goed weer als White Christmas van Bing Crosby, al moet ik eigenlijk de auteur vermelden, want Irving Berlin ligt aan de basis van deze kerstklassieker. In een tijd dat er bijna geen cd’s verkocht worden, moeten deze verkoopcijfers ons doen duizelen, want van White Christmas in de gezongen versie van Bing Crosby werden wereldwijd méér dan vijftig miljoen exemplaren verkocht.

Schrijver en bedenker van het liedje is Irving Berlin, een Amerikaanse componist van Joodse afkomst. In het begin kon hij geen noot lezen of op papier krijgen, wat hem niet belette zo’n duizend liedjes te schrijven zoals God bless America, Easter parade en There’s no business like showbusiness. De structuur van White Christmas is zeer eenvoudig: 67 noten en 54 woorden. Het is dat simpele dat het liedje zo groots maakt. De kinderen Berlin vertelden in een interview dat kerstvieren bij hen thuis erg belangrijk was met voorop de traditionele dingen zoals een heuse kerstboom, de Kerstman dito cadeautjes, de plumpudding, de kalkoen en vooral… veel familie. De familie Berlin woonde in een New Yorkse residentie die later dienst zou doen als consulaat van Luxemburg. Berlin had al een ruwe versie klaar van White Christmas, hij had die in zijn schuif opgeborgen. Jaren voordien, in 1935 , toen Fred Astaire bezig was met de opname van de film “Top Hat”, had Berlin hem dit al voorgezongen, maar regisseur Mark Sandrich zag er niets in en dus werd het aan de kant geschoven. Jaren later, toen Berlin bezig was met het schrijven van de soundtrack voor de film “Holiday Inn” met Fred Astaire en Bing Crosby, diepte hij die tekst en die ruwe noten opnieuw op en begon aan de afwerking waarna hij meteen naar zijn muziekuitgever stapt en tegen de secretaresse van dienst zegt: “I’ve just written a new song. Not only the best song I’ve ever written, it’s the best song anybody’s written”.

Bing Crosby kreeg het nummer snel in handen en zong het voor de eerste keer live tijdens zijn radioshow op kerstdag 1941, amper achttien dagen na de aanval door de Japanners op Pearl Harbor. De 29ste mei 1942 trekt hij samen met het orkest van John Scott Trotter en The Ken Darby Singers naar de Decca-studio om daar in nog geen achttien minuten tijd het nummer op te nemen. De 30ste juli wordt het op 78 toeren uitgebracht en kan het publiek Crosby White Christmas horen zingen in de film “Holiday Inn”. Ergens midden in de film duikt het liedje op, maar niemand besteedde er speciale aandacht aan. Pas toen Armed Forces Radio het ging draaien voor de Amerikaanse soldaten die de kerst van 1942 niet thuis konden vieren, gebeurde het dat White Christmas een speciale betekenis kreeg. De derde oktober van dat jaar had het nummer al op één gestaan in Your Hit Parade. Elf weken lang zou Crosby daar op één blijven staan.

Nadien zou platenfirma Decca het nummer nog twee keer op single uitbrengen met kerst en telkens stond het opnieuw op de eerste plaats en wel in 1945 en in 1946. We moeten goed opletten dat de versie zoals wij die nu kennen, niet de versie is zoals Crosby die in de film “Holiday Inn” zong, want daar bracht hij het als een duet samen met Marjorie Reynolds. Echt kwelen deed die niet, want er werd eigenlijk gezongen door Martha Mears. Samen met het orkest van John Scott Trotter en The Darby Singers zong Bing de 18de maart 1947 een nieuwe versie in. Om het geheel wat meer kleur te geven en het liedje iets meer te laten glitteren en schitteren, werden er deze keer een celesta en enkele fluiten aan toegevoegd.

In 1954 duikt het liedje opnieuw op in een film, deze keer in “White Christmas” van regisseur Michael Curtiz met in de hoofdrollen Danny Kaye, Bing Crosby en Rosemary Clooney. Ook deze keer schrijft Irving Berlin de soundtrack met naast White Christmas het al even prachtige Blue skies.

Het aantal coverversies van White Christmas is niet te tellen: Freddy Martin and his orchestra, Jo Stafford, Perry Como, The Ravens, Eddie Fisher, The Drifters, Elvis Presley, The Supremes, Dean Martin, The Partridge Family, Garth Brooks, Linda Ronstadt, Bette Midler, Dionne Warwick, Neil Sedaka, Boy George, Andrea Bocelli, Michael Bublé enz… De 30ste november 1963 stond Andy Williams met zijn versie op één in Billboard’s Hot One Hundred.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet