Wild thing

Geplaatst in Songs

Je zal het niet vaak tegenkomen dat één single tegelijkertijd verdeeld wordt door twee verschillende labels. Dat overkwam The Troggs toen in Amerika Wild thing aan de man gebracht moest worden. Er lagen zowel exemplaren in de winkel op het Fontana- als op het Atco-label. Van het goede te veel zou je kunnen zeggen, was het niet dat de heren er een nummer 1 aan overhielden.

In 1965 leek het even alsof in Andover, Hampshire de  prehistorie de kop opnieuw boven water stak. The Troglodytes doken weer op, deze keer in de vorm van een popgroep die we als een soort vroege voorboden van de latere new wave mogen beschouwen. En ze hadden er zin in om luide, ruige muziek te maken: Reg Ball, Ronnie Bond, Tony Mansfield en Dave Wright. Dat was de originele bezetting, maar die hield niet lang stand, want Tony en Dave werden snel vervangen door Chris Britton en Pete Staples. Bassist Reg Ball werd de zanger van de groep. Snel nadien zouden ze ontdekt worden door producer Larry Page. Page was ook de producer van The Kinks. Naast een eigen platenfirma Page One Records trad hij op met zijn eigen orkest The Larry Page Orchestra. Larry duikt met zijn nieuwste ontdekking meteen de studio in en iets later ligt hun eerste single Lost girl in de winkel. The Troglodytes waren intussen wat ingekort en noemden zich voortaan The Troggs. Het werd geen hit en zonder aarzelen stappen ze over naar Fontana Records.

Reg Ball, die intussen zijn naam in Reg Presley had veranderd, was nogal weg van Wild thing   , een liedje dat in de VS door The Wild Ones was opgenomen. Larry Page had dat nummer tijdens zijn reis naar New York op de kop getikt. Wild thing was geschreven door de New Yorkse singer-songwriter Chip Taylor, broer van de bekende filmacteur Jon Voight en oom van Angelina Jolie. Hij schreef meerdere hits onder andere I can’t let go voor The Hollies en Angel in the morning voor Merrilee Rush. Samen met technicus Keith Grant en producer Larry Page trokken The Troggs naar “The Olympic Studios” in Carlton Street in Londen. Ze hadden vooraf de keuze uit twee liedjes die ze konden inblikken: Did you ever have to make up your mind van John Sebastian en al door  The Lovin’ Spoonful opgenomen en Wild thing. Larry Page wou Wild thing als B-kant en Did you ever have to make up your mind als A-kant, maar daar kwam niets van in huis. The Troggs kregen welgeteld één uurtje de tijd om twee liedjes op te nemen. Ze hadden telkens twee takes nodig van elk 10 minuten. We mogen niet vergeten dat op dat moment The Troggs nog geen professionele band was. Reg Presley werkte nog altijd als metselaar. Het resultaat van die opnamesessie leverde hun eigenlijk twee hits op: Wild thing en het als volgende single uitgebrachte With a girl like you dat een nummer 1-hit werd in Engeland.

De 5de mei 1966 bereikten The Troggs met Wild Thing de tweede plaats in de Britse Top 40. Twee maanden later, de 30ste juli, staan ze op 1 in de USA. De 4de juni noteren we Wild Thing op een 5de plaats in de Nederlandse Top 40. In Vlaanderen is men minder tuk op dit nummer, want méér dan een 15de plek in de Top 30 zat er niet in. Inpikkend op dat succes bracht Chip Taylor een parodie uit onder de titel Senator Bobby daarmee verwijzend naar Robert F. Kennedy.

In een productie van Christian de Walden bracht Amanda Lear in 1987 een coverversie uit op haar comeback cd ”Secret passion”. Wie vertrouwd is met het repertoire van Jimi Hendrix zal zich zijn vlammende live-versie nog wel herinneren die hij neerzette tijdens het Monterey Pop Festival in 1967. Je kunt die versie horen op zijn verzamelalbum “The Ultimate Experience”. Op het einde van zijn vertolking stak Hendrix zijn elektrische gitaar doodleuk in de fik.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2013 Daisy Lane & Marc Brillouet