Woman

Geplaatst in Songs

De 21ste maart 1981 staat bovenaan Billboard’s Hot One Hundred de single Keep on loving you van REO Speedwagon. John Lennon kan het zich niet meer herinneren, want enkele maanden voordien, de 8ste december 1980, werd hij voor zijn woning in New York City vermoord door Mark Chapman. Vloeken kon hij dus ook niet dat REO Speedwagon hem belette met Woman op die eerste plaats te geraken. Lennon had na de split met The Beatles enkele hits gescoord zoals met Instant Karma, Imagine, Happy Xmas, war is over en Whatever gets you thru the night, een nummer één overigens in Amerika. Hij had nog net meegemaakt dat zijn volgende single Just like starting over de eerste november op single werd uitgebracht, maar hij was al gecremeerd toen het nummer de 27ste december 1980 op de eerste plaats van de Amerikaanse Top 100 stond.

Met de single Woman was dat dus net niet gelukt om bovenaan de Amerikaanse charts te prijken en ik kan me voorstellen dat Lennon dat sneu vond, vooral omdat hij het nummer had opgedragen aan zijn vrouw Yoko Ono. John had een tijdlang geen platen meer opgenomen omdat hij het in 1975 welletjes vond en intens wou bezig zijn met de opvoeding van hun zoon Sean. Het zou vijf jaar duren vooraleer hij in 1980 besloot opnieuw te gaan schrijven, zingen en optreden. Het nam wat tijd in beslag voor hij weer doorhad dat hij diegene was die songs als Eleanor Rigby en A day in the life had geschreven. Hij voelde wel ergens aan dat hij het nog kon.

Woman was dus zo’n song van ik kan het nog. Over dat nummer zei Lennon enkele dagen voor hij werd vermoord aan een reporter van Rolling Stone het volgende: “Woman came about because, one sunny afternoon in Bermuda, it suddenly hit me what women do for us. Not just what my Yoko does for me, although it was thinking on personal terms… but any thruth is universal. What dawned on me was everything I was taking for granted. Women really are the other half of the sky, as I whisper at the beginning of the song. It’s a we or it ain’t anything. ” In een eerder interview dat Lennon in 1975 weggaf aan Playboy had hij het over zijn houding naar vrouwen toe: “My history of relationships with women is a very poor one. Very macho, very typical of a certain type of man, I suppose, which is very sensitive and insecure but acting aggressive and macho. You know, trying to cover up the feminine side, which I still have a tendency to do.”

John Lennon schreef Woman in nog geen kwartier tijd, waarbij hij zich onderdompelde in de Motown-sfeer van de jaren zestig, het jaar 1964 om precies te zijn toen hij samen met Paul McCartney aan het nummer Girl schreef. Een song over de femme fatale zoals je die kan tegenkomen op feestjes. Het werd een liedje over de ideale vrouw en zou enkele maanden later op hun elpee “Rubber Soul” verschijnen. Woman is een vervolg op dat liedje.

De 17de januari, in de slipstream van het overlijden van John Lennon, wordt Woman, opgenomen in The Hit Factory NYC met als producers Yoko Ono en Jack Douglas, op het Geffen-label op single uitgebracht en staat de 31ste maart 1981 dus op de tweede plaats in Billboard’s Hot One Hundred. In Engeland stond de single de 24ste januari al op één. In Nederland valt de single niet zo in de smaak, want daar houdt de plaat halt op de 21ste plaats in de Top 40. In onze Belgische Top 30 moet Lennon zelfs tevreden zijn met een 25ste plaats. Met Nobody told me zou het beter lukken, een toptienhit nog wel voor John die nadien nog één keer in de Top 30 opduikt en wel de 29ste augustus 1992 met Instant Karma. In de Amerikaanse charts waren er nog ereplaatsen weggelegd voor Watching the wheels en Nobody told me, beide goed voor een toptiennotering. Met Jealous Guy nam Lennon in 1988 afscheid van de Amerikaanse Top 100, het land waar hij zo graag vertoefde, dat hij ook haatte en dat hem uiteindelijk fataal werd.

tekst en research: Marc Brillouet

© 2012 Daisy Lane & Marc Brillouet